четвртак, 4. октобар 2007.

Open Source je u trendu

Verovali ili ne, Microsoft je odlučio da objavi izvorni kod .Net biblioteke (.Net base class library). Da neko ne bi pomislio da bulaznim evo linka. Naravno, Microsoft nije prvi u ovome. Verovatno i ne bi to uradio da Sun nije pokrenuo projekat OpenJDK. Sigurno im je teško palo :) Inače, Microsoft-ov prvi otvoreni izvorni kod u vezi sa .Net-om je ASP.NET AJAX.

Moram da primetim da je open source u trendu poslednjih godina. Sve više velikih igrača se u upušta u objavljivanje izvornog koda. Pored gore pomenutih Microsoft-a i Sun-a, spomenuću i primer Adobe-a. Adobe je pokrenuo premeštanje Flex-a u community domen. Za one koji ne znaju, Flex predstavlja Framework koji pomoću xmlolikog jezika generiše flash stranice. Nešto kao HTML samo što se u browser-u učitava flash. Flex je nasleđe iz Macromedia-e, međutim bio je toliko skup i nepristupačan da mnogi nisu ni znali da postoji, a kamoli da ga koriste.

Još jedna stvar koju je Adobe pokenuo jeste ugradjivanje ActionScript engine-a u Firefox. Oni koji su radili sa dotičnim jezikom znaju koliko je on superiorniji u odnosu na JavaScript.

Izgleda da će biti sve manje potrebe za traženjem serijskog broja ili crack-a za ovaj ili onaj programerski alat :)

Нема коментара: